Zomaar

Vandaag weer als kop in de krant: Waarom moest ons dit nu overkomen? Die vraag stelden de kinderverzorgsters van kinderdagverblijf Fabeltjesland zich. Maar ook de mensen die hun huis in vlammen zagen opgaan. Het koppel dat hun vierjarige dochter verloor in een verkeersongeval. De gedupeerden die hun geld kwijtraakten bij de bank.

Wij, als mensen, teren op waarom. Het is vast de hoeksteen van onze menselijke nieuwsgierigheid. We willen niet alleen weten waarom wij, maar ook gewoon waarom, punt. Dat is toch de centrale vraag in elk proces? Waarom heeft hij dat gedaan? Wat bezielde hem? Kim De Gelder, Columbine, Aurora, Hans Van Themssche.

Het is de schuld van games, of de psychiatrie, de overheid, uw grootmoeders buurvrouw. Het wordt altijd ijzig stil als blijkt dat de moordenaar toerekeningsvatbaar is, dat hij geen noemenswaardige psychische problemen had, geen strafblad, geen groot rood waarschuwingsbaken. Zo halsstarrig moeten we als maatschappij kunnen rationaliseren.

Er is dan ook één antwoord waar we niet mee om kunnen: Zomaar. Want wat doe je daarmee? Er is niet altijd een duidelijk aanwijsbare reden, geen etterend probleem dat we kunnen oplossen. Soms gebeurt iets echt zomaar, omdat, en dan staan we machteloos.

Advertisements

3 thoughts on “Zomaar

  1. Pingback: Zomaar | WAVES OF LIVE

  2. Reblogged this on Mr. Bonbu and commented:
    Ik heb dat ook al gedacht. Bij het busongeval met die kinderen in Zwitserland had ik die gedachte. De slachtoffers waren nog niet begraven of men was er met de vraag of het de chauffeur zijn fout was. En maar eindeloos graven om te kijken wat de fout was. Was de tunnel onveilig of lag het aan de chauffeur. Maar waarom kan men bij zo’n ongevallen niet gewoon aannemen dat het stomme klotepecht was. Shit happens. Net als op Pukkelpop enkele jaren geleden. De weide was niet onveilig en het was niet de schuld van de organisatie. Het was rotweer en gewone brute pecht. We moeten er ons inderdaad bij neerleggen dat soms eens iets zomaar gebeurd zonder schuldige of verklaring.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s